Kuchnia

słodziaki

Pralinki morelowo - marcepanowe
kładniki na około 10 pralinek:

150 g suszonych moreli
2 łyżki rumu (ciemnego lub białego) lub soku jabłkowego
100 g pokruszonej masy marcepanowej (np. z domowego przepisu)
50 g cukru pudru

Do obtoczenia:

50 g wiórków kokosowych lub 70 g czekolady białej, mlecznej lub gorzkiej, roztopionej w kąpieli wodnej

Suszone morele, rum (lub sok jabłkowy), masą marcepanową i cukier puder umieścić w misie malaksera. Zmiksować na gładką pastę. Przełożyć do małej miseczki, przykryć folią spożywczą, schłodzić przez 2 godziny.

Po tym czasie rękoma nawilżonymi wodą (masa się mocno klei) formować pralinki, obtaczać w wiórkach kokosowych lub w roztopionej czekoladzie. Odkładać na papier do zastygnięcia.

Przechowywać w lodówce (obtoczone w czekoladzie świetnie się utrzymują w temperaturze pokojowej) do 14 dni.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation