Kuchnia

z u p y

Zupa gulaszowa

Składniki (dla 6 – 7 osób):
· 400 – 500 g dobrej, chudej wołowiny (np. rostbef)
· 3 posiekane cebule
· 500 g polnych pomidorów obranych ze skóry i pokrojonych w kostkę lub 1 puszka pomidorów bez skórki
· 1 mały koncentrat pomidorowy
· papryki pokrojonej w kostkę (najlepiej różnokolorowe)
· 4 – 5 kiszone ogórki obrane ze skóry i pokrojone w drobną kostkę
· ząbków czosnku obranych i pokrojonych w cienkie plasterki
· ok. 1 l bulion, wywaru warzywnego lub wody
· majeranek
· kminek
· tymianek
· ziele angielskie
· liść laurowy
· pieprz ziarnisty
· słodka i ostra papryka w proszku
· sól i pieprz

Dodatkowo:
· olej rzepakowy do smażenia mięsa i warzyw

Wołowinę pokroić na drobne kawałki (ok. 2 lub 3 cm). Mięso smażyć partiami na oleju rzepakowym do lekkiego zrumienienia. Mięso włożyć do garnka. Cebulę podsmażyć na patelni na złotego kolor i przełożyć do garnka z mięsem. Całość zalać przegotowaną, gorącą wodą (lub bulionem), tak aby woda przykryła wołowinę. Doprawić solą i pieprzem. Dusić na średnim ogniu do czasu aż mięso będzie prawie miękkie (ok. 40-50 minut).

Do garnka z mięsem wrzucić pomidory pokrojone w kostkę oraz koncentrat pomidorowy.

Na koniec dodać pokrojoną i przesmażoną na oleju rzepakowym paprykę oraz obrane ze skóry i pokrojone w drobną kostkę ogórki kiszone oraz pokrojone w plasterki ząbki czosnku. Dodać ziele angielskie, pieprz w ziarnach i liść laurowy (najlepiej zawinięte w kawałek bawełnianej gazy i zawiązane nitką – łatwo je będzie usunąć przed podaniem). Doprawić wg uznania ziołami: majerankiem, tymiankiem, kminkiem, gotować zupę przez kolejne 30 minut.

Doprawić do smaku dużą ilością słodkiej i ostrej papryki:- )

Zupę gulaszową podawać z razowym chlebem np. żytnio – orkiszowy na zakwasie.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation