Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Eskalopki z indyka w sosie śmietanowo – musztardowym

Składniki:
500 g piersi z indyka
1 cebula biała
100 ml bulionu drobiowego
200 ml śmietany 18 %
4 łyżeczki musztardy sarepskiej
sól ziołowa
pieprz czarny
olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie:
Oczyszczoną pierś z indyka kroimy na małe sznycelki, które rozbijamy delikatnie dłonią. Każdy kawałek mięsa oprószamy solą ziołową oraz czarnym pieprzem i odstawiamy na około 10 minut. Po tym czasie obsmażamy sznycelki w obu stron na oleju rzepakowym (około 2 - 3 minut z każdej strony). Następnie odkładamy je na talerzyk i przykrywamy, aby nie wystygły. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy ją na pozostałym ze smażenia mięsa oleju. Bulion, śmietanę oraz musztardę mieszamy dokładnie i doprawiamy do smaku solą ziołową i czarnym pieprzem. Mięso układamy na podsmażonej cebulce i zalewamy je sosem śmietanowo - musztardwym, zagotowujemy i dusimy około 2 minut. Gotowe eskalopki w sosie śmietanowo - musztardowym podajemy z ulubionymi dodatkami.

Futka/smaker.pl
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation