Kuchnia

kotlety, kotleciki

Pieczarkowe placki ziemniaczane:

30 dag świeżych pieczarek
1 średnia cebula
3 duże ząbki czosnku
1 jajko
800 g ziemniaków
łyżeczka soku z cytryny
łyżka świeżego, drobno posiekanego majeranku lub tymianku (można zastąpić suszonym)
1/2 łyżeczki soli
szczypta pieprzu
olej słonecznikowy do smażenia
Część pieczarek bardzo drobno posiekać, resztę pokroić w średniej wielkości kawałki i wrzucić wszystko na patelnię, dodać posiekaną cebulę. Dodać sól, odrobinę masła i 2-3 łyżki wody, dusić całość 5-8 minut na średnim ogniu.

Do dużej miski zetrzeć na najdrobniejszej tarce umyte i obrane ziemniaki, dodać jajko, przyprawy, sok z cytryny i uduszone z cebulą pieczarki. Wymieszać wszytko dokładnie.

Na patelni rozgrzać olej, łyżką nakładać porcje ciasta ziemniaczanego nadając im kształt placków. Smażyć na średnim ogniu po około 3 minuty z każdej strony aż powierzchnia placków się zrumieni.

Podawać z sosem pieczarkowym:

300 g pieczarek
1 cebula
120 ml mleka
150 g gęstej śmietany ( użyłam 12 %)
płaska łyżeczka masła
łyżeczka mąki
szczypta gałki muszkatołowej (opcjonalnie)
kilka gałązek zielonej pietruszki
Pieczarki i cebulę pokroić, wrzucić do niewielkiego garnka, dodać masło i mleko i dusić 5 minut na małym ogniu. Kiedy cebula zmięknie dodać śmietanę i doprawić. Jeśli sos będzie zbyt rzadki, dodać do niego łyżeczkę mąki rozprowadzonej w 2-3 łyżkach zimnej wody i krótko zagotować. Do gotowego sosu dodać posiekaną zieloną pietruszkę.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation