Kuchnia

zapiekanki

Gnocchi zapiekane w sosie pomidorowym z mozzarellą i warzywami | Kwestia Smaku Wzbogacona o warzywa (cukinię i paprykę) wersja włoskiej potrawy Gnocchi alla Sorrentina, czyli kopytek ziemniaczanych zapiekanych z mozzarellą i sosem pomidorowym.

Można tutaj użyć gotowych gnocchi ze sklepu lub DOMOWYCH GNOCCHI czy kopytek np. Z RICOTTĄ lub klusek ZIEMNIACZANO-SEROWYCH, czy nawet ugotowanego al dente makaronu, np. razowego (ok. 250 g suchego makaronu).
SKŁADNIKI

4 PORCJE, PO 377 KCAL
SOS POMIDOROWY
1 łyżka oliwy
2 cebulki szalotki
1 ząbek czosnku
250 ml passaty (przecieru) pomidorowego
sól, pieprz, cukier, suszone oregano
kilka listków bazylii
ORAZ
1 łyżka oliwy
1 cukinia (ok. 300 g)
1 czerwona papryka
1 łyżeczka suszonego oregano
400 g ugotowanych gnocchi (DOMOWYCH lub kupionych) lub polskich kopytek
125 g kulka mozzarelli
70 g tartego parmezanu
PRZYGOTOWANIE

SOS POMIDOROWY
W garnku na oliwie zeszklić obraną i pokrojoną w kosteczkę cebulę, dodać posiekany czosnek i chwilę razem podsmażać. Wlać przecier pomidorowy, doprawić szczyptą soli, pieprzu, cukru i oregano. Gotować przez ok. 5 - 7 minut, następnie dodać bazylię i zmiksować.
PRZYGOTOWANIE ZAPIEKANKI
Na patelni na oliwie smażyć przez ok. 10 minut co chwilę mieszając pokrojoną w kostkę cukinię i paprykę. W międzyczasie doprawić ją suszonym oregano. Dodać gnocchi, wymieszać, doprawić solą oraz pieprzem i smażyć jeszcze przez ok. 2 minuty.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Na dnie formy do zapiekania rozsmarować 3 łyżki sosu pomidorowego. Wyłożyć połowę gnocchi z warzywami, polać połową sosu, posypać połową mozzarelli pokrojonej w kosteczkę i wymieszanej z połową parmezanu.
Wyłożyć resztę nadzienia z gnocchi i warzyw, resztę sosu pomidorowego oraz resztę mozzarelli i parmezanu. Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 25 minut aż ser się roztopi i zacznie się rumienić, a sos będzie się gotował przy brzegach zapiekanki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation