Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Schab po zbójnicku

Składniki :
2 kg schabu ( dość mocno się skurczy,ale można zrobić mniejszy kawałek )
1 łyżka suszonej mielonej cebuli
1 łyżka granulowanego czosnku
1 łyżka słodkiej , mielonej papryki
40 g soli peklowej
1 łyżka cukru

Przygotowanie:
Do garnka wlewamy wodę ( daję kranówkę ) , około 2-2,5 l . W wodzie rozpuszczamy sól peklową , mieszamy i zanurzamy w zalewie schab . Wstawiamy do lodówki na minimum 5 dni – codziennie obracamy schab w zalewie . Po upływie tego czasu , wyjmujemy schab z zalewy ,nacieramy mieszanką przypraw ( mieszamy ze sobą , paprykę , czosnek , cebulę ) , upychamy w siatkę wędliniarską . Zostawiamy jeszcze dobę w lodówce , żeby ładnie przesiąknął przyprawami . Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 100 C i pieczemy w tej temperaturze 1,5 godziny ( w zależności od grubości kawałka , czasami potrzeba 15 minut więcej ) , po tym czasie wyłączamy piekarnik i pozwalamy mu jeszcze 30 minut dojść w ciepłym , następnie wyciągamy , studzimy i wkładamy do lodówki ( kroimy najlepiej następnego dnia ).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation