Kuchnia

mniam mniam

Suflet czekoladowy z domowymi lodami bananowymi - kuchnia+
Składniki:

2 jaja
100 g czekolady (np. 50 g mlecznej, 50 g gorzkiej im lepszej jakości czekolada, tym lepiej)
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
ok. 50 g masła
2 łyżki cukru pudru
Lody bananowe
1 banan zamrożony (obrany wcześniej, owinięty w folię spożywczą i mrożony przez ok.12 h)
1 łyżeczka skórki z cytryny
1 łyżka syropu klonowego (lub miodu, cukru)
2 łyżki jogurtu naturalnego
Przygotowanie:
Czekoladę, kawę i masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej, mieszając od czasu do czasu. Pozostawiamy do przestygnięcia.
Jaja rozbijamy i oddzielamy żółtka od białek.
Żółtka ucieramy razem z cukrem pudrem, białka ubijamy na sztywno. Żółtka dodajemy do lekko przestudzonej czekolady, na koniec dodajemy ubite białko i mieszamy delikatnie.
Wlewamy do kokilek, których boki smarujemy masłem i pieczemy w temp. 180 stopni ok. 20 minut.

Banana wyciągamy z zamrażarki ok. 20 minut przed przygotowaniem "lodów".
Do dostawki blendera z nożykami (lub malaksera do koktajli) wrzucamy pokrojonego na 4 części banana, dodajemy skórkę z cytryny, jogurt i syrop klonowy. Miksujemy na gładką masę.
Możemy włożyć do zamrażarki na czas pieczenia sufletów.
Na krótko przed podaniem sufleciki posypujemy cukrem pudrem i dajemy na wierzch łyżkę lodów. Suflet należy zjeść od razu po wyciągnięciu z piekarnika.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation