Kuchnia
Kulinaria-babeczki i mufinki
Babeczki z kremem bananowym i truskawkowym
Składniki na 12 babeczek:
160 g masła
120 g drobnego cukru do wypieków
165 g mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
3 jajka
skórka otarta z 1 cytryny
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub z cytryny
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę i proszek przesiać, odłożyć.
W misie miksera utrzeć masło z cukrem, na jasną i puszystą masę. Dodawać jajka, jedno po drugim, ucierając na gładką masę po każdym dodaniu. Dodać skórkę z cytryny, ekstrakt i zmiksować.
Do powstałej masy dodać odłożone przesiane składniki. Wymieszać szpatułką tylko do połączenia się składników, nie dłużej.
Formę do 12 muffinek wyłożyć papilotkami, ciasto rozdzielić pomiędzy papilotki, wyrównać.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 20 minut (bez termoobiegu) lub chwilę dłużej, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić na kratce.
Krem truskawkowy:
250 ml śmietany kremówki 36%
250 g serka mascarpone
4 łyżki truskawkowego napoju typu nesquik (proszku)
Wszystkie składniki powinny być schłodzone.
Śmietanę i mascarpone umieścić w misie miksera. Zmiksować do otrzymania gęstego kremu.
Zmienić końcówkę miksera z ubijającej na mieszającą, dodać nesquik, zmiksować do gładkości. Schłodzić przez 30 minut przed dekoracją babeczek.
Krem bananowy:
250 ml śmietany kremówki 36%
250 g serka mascarpone
4 łyżki bananowego napoju typu nesquik (proszku)
Wszystkie składniki powinny być schłodzone.
Śmietanę i mascarpone umieścić w misie miksera. Zmiksować do otrzymania gęstego kremu.
Zmienić końcówkę miksera z ubijającej na mieszającą, dodać nesquik, zmiksować do gładkości. Schłodzić przez 30 minut przed dekoracją babeczek.
Dodatkowo do dekoracji:
posypka cukrowa w kształcie perełek
świeże owoce np. banany, truskawki
Wykonanie:
Babeczki ułożyć na blacie przed sobą. Przygotować jednorazowy rękaw do dekoracji Wilton, ostrym nożem lub nożyczkami odciąć końcówkę. W środku umieścić tylkę do dekoracji. Woreczek umieścić w większym kubku, wywijając jego brzegi na zewnątrz kubka. Napełnić masą. Na końcu ścisnąć woreczek i zakręcić. Na babeczki wyciskać wzorki, ozdabiać dekoracjami.
Poniżej, dekoracja wykonana przy pomocy tylki Wilton 1M, zwanej dużą rozetką lub gwiazdą.
Wzór róży wyciskamy umieszczając worek cukierniczy nad samym środkiem babeczki, około 3 mm od jej powierzchni i prostopadle, pod kątem 90º. Wyciskamy, zaczynając od środka i zataczając coraz większe okręgi w płaszczyźnie płaskiej.
MA==