Kuchnia

Kulinaria-babeczki i mufinki

Babeczki z kremem bananowym i truskawkowym
Składniki na 12 babeczek:

160 g masła
120 g drobnego cukru do wypieków
165 g mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
3 jajka
skórka otarta z 1 cytryny
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub z cytryny

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę i proszek przesiać, odłożyć.

W misie miksera utrzeć masło z cukrem, na jasną i puszystą masę. Dodawać jajka, jedno po drugim, ucierając na gładką masę po każdym dodaniu. Dodać skórkę z cytryny, ekstrakt i zmiksować.

Do powstałej masy dodać odłożone przesiane składniki. Wymieszać szpatułką tylko do połączenia się składników, nie dłużej.

Formę do 12 muffinek wyłożyć papilotkami, ciasto rozdzielić pomiędzy papilotki, wyrównać.

Piec w temperaturze 180ºC przez około 20 minut (bez termoobiegu) lub chwilę dłużej, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić na kratce.

Krem truskawkowy:

250 ml śmietany kremówki 36%
250 g serka mascarpone
4 łyżki truskawkowego napoju typu nesquik (proszku)

Wszystkie składniki powinny być schłodzone.

Śmietanę i mascarpone umieścić w misie miksera. Zmiksować do otrzymania gęstego kremu.

Zmienić końcówkę miksera z ubijającej na mieszającą, dodać nesquik, zmiksować do gładkości. Schłodzić przez 30 minut przed dekoracją babeczek.

Krem bananowy:

250 ml śmietany kremówki 36%
250 g serka mascarpone
4 łyżki bananowego napoju typu nesquik (proszku)

Wszystkie składniki powinny być schłodzone.

Śmietanę i mascarpone umieścić w misie miksera. Zmiksować do otrzymania gęstego kremu.

Zmienić końcówkę miksera z ubijającej na mieszającą, dodać nesquik, zmiksować do gładkości. Schłodzić przez 30 minut przed dekoracją babeczek.

Dodatkowo do dekoracji:

posypka cukrowa w kształcie perełek
świeże owoce np. banany, truskawki

Wykonanie:

Babeczki ułożyć na blacie przed sobą. Przygotować jednorazowy rękaw do dekoracji Wilton, ostrym nożem lub nożyczkami odciąć końcówkę. W środku umieścić tylkę do dekoracji. Woreczek umieścić w większym kubku, wywijając jego brzegi na zewnątrz kubka. Napełnić masą. Na końcu ścisnąć woreczek i zakręcić. Na babeczki wyciskać wzorki, ozdabiać dekoracjami.

Poniżej, dekoracja wykonana przy pomocy tylki Wilton 1M, zwanej dużą rozetką lub gwiazdą.

Wzór róży wyciskamy umieszczając worek cukierniczy nad samym środkiem babeczki, około 3 mm od jej powierzchni i prostopadle, pod kątem 90º. Wyciskamy, zaczynając od środka i zataczając coraz większe okręgi w płaszczyźnie płaskiej.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation