Kuchnia

Makarony

Makaron z kurczakiem i pomidorem - lekki letni obiad
Składniki (2 porcje):
200 g makaronu np. świderki (u mnie z otrębami, może być pełnoziarnisty lub zwykły)
1 filet z kurczaka (ok. 200 g)
1 duży pomidor
kilka listków bazylii
łyżka łuskanych ziaren słonecznika
sok z cytryny
2 łyżki oliwy
sól, pieprz, słodka papryka w proszku

Przygotowanie:
Na rozgrzanej suchej patelni przez kilka minut prażyć ziarna słonecznika, mieszając kilkukrotnie. Odstawić na bok. Mięso opłukać, osuszyć i pokroić w paski. Przyprawić solą, pieprzem i słodką papryką. Smażyć na oliwie na średnim ogniu aż do lekkiego zarumienienia, z obu stron. Makaron ugotować al dente we wrzącej osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzić i zahartować zimną wodą przez kilka sekund, odsączyć i przełożyć na głębokie talerze. Pomidora pokroić w kostkę i rozrzucić na makaron. Kilka listków bazylii posiekać w paski i oprószyć nimi pomidora. Usmażone kawałki kurczaka pokroić pod skosem na mniejsze części, dodać do makaronu i pomidora. Do miseczki wycisnąć sok z cytryny (około łyżki), dodać sporą szczyptę soli i pieprzu, wymieszać, a następnie dodać 2 łyżki oliwy i ponownie wymieszać, aż składniki dressingu się połączą. Porcje makaronu polać dressingiem i posypać uprażonymi ziarnami słonecznika. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation