Miejscówki i ciasteczka na komunię
Potrzebne beda:
kolorowy karton
kolorowe wstążki
koronka
taśma dwustronnie klejąca
koraliki
igla
nitka
linijka
zszywacz
Składniki na ciasteczka:
350 g mąki
150 g masła
150 g miodu
1 jajko
170 g cukru
1 łyżeczka sody
Szczypta soli
Do dekoracji:
1 białko
Kilka kropli soku z cytryny
150 g cukru pudru
Masa cukrowa
Proszek Magic Decor do tworzenia koronek
Mata silikonowa do koronek
Przygotowanie:
Gdy podejmiemy już decyzję co chcemy zrobić, wycinamy paski z kolorowego kartonu dość precyzyjnie i starannie.
Za pomocą taśmy dwustonnie klejącej przyklejamy koronkę, a następnie wstążkę satynową.
Przymocowujemy w górnym rogu dwie wstążki, używając zszywacza.
Zawiązujemy kokardki.
Na koniec przyszywamy koralik i piszemy imię osoby zaproszonej.
Milej zabawy!
Przygotowanie ciasteczek:
W misce mieszamy mąkę, cukier, sodę i szczyptę soli.
Dodajemy masło pokrojone na małe kawałki, miód, jajko i zagniatamy z resztą składników.
Formujemy w kulę, owijamy w folie spożywczą i zostawiamy w lodówce na około godzinę.
Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto (podsypując mąką ) wałkiem na grubość 3 - 5 mm.
Za pomocą foremek wycinamy ksztalty naszych ciasteczek i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w temperaturze 180°C przez okolo 5 – 8 minut.
Po upieczeniu czas na dekoracje:
Ubijamy białko jajka z cukrem pudrem i kilkoma kroplami soku z cytryny.
Z masy cukrowej wycinamy kółka i naklejamy je na ciaska za pomocą lukru.
Proszek Magic Decor wystarczy rozrobić z ciepłą wodą w mikserze.
Na 100 g proszku wlewamy 83 g wody (temp. wody 40-45 st. C) mieszamy mikserem przez ok 2 minuty do uzyskania kremowej konsystencji.
Przygotowaną masę rozsmarowujemy na specjalnej macie silikonowej.
Za pomoca skrobki dokładnie rozprowadzamy, upewniając się czy masa dokładnie wypełnia wszystkie zagłębienia.
Nadmiar masy zbieramy, najlepiej jak reszta maty jest czysta a masa wypełnia tylko wzór.
Pozostawiamy na 3 godziny do wyschnięcia.
Można przyśpieszyć ten proces , wkładając matę silikonową do piekarnika 120°C na 6 minut.
Koronka jest gotowa gdy jej brzegi swobodnie odchodzą od maty.
Uzyskaną koronkę przklejamy na wode na nasze ciasteczka z masą cukrową.
www.agustomio.com