Muzyka

Muzyka, teledyski, przeboje, wykonawcy

Lekka tarta z pikantnym kurczakiem na orkiszowym spodzie

Cała tarta o średnicy 22 cm to ok 910 kcal, spora porcja dla 2 osób

Na spód:

70 g mąki pszennej
15 g otrębów orkiszowych
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka oregano
1 żółtko
40 g jogurtu naturalnego
15 g margaryny
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Na wypełnienie:

150 g piersi z kurczaka
1 kula mozzarelli light (120g)
70 ml jogurtu naturalnego
1 jajo + białko z jaja zużytego do spodu
1 łyżka oregano
kilka pomidorków koktajlowych
1 łyżeczka sproszkowanego chili

Na stolnicę wysypujemy mąkę, otręby i łączymy z resztą składników zagniatając jednolite ciasto, które powinno być elastyczne i nie kleić się do dłoni (można użyć podstawowego programu maszyny do pieczenia chleba, która zagniecie za nas ciasto lub pomóc sobie mikserem).

Ciasto rozwałkowujemy na cieniutki, okrągły placek, układamy go w formie i robimy kilka dziurek widelcem, żeby powietrze nie tworzyło bąbli.
Zapiekamy około 15 minut w 180 stopniach, następnie studzimy (można wyjąć z formy na ten czas)

Pokrojonego w kostkę kurczaka podsmażamy na suchej patelni wcześniej doprawiając go solą i chili, a gdy będzie już gotowy wsypujemy kawałeczki na ostudzony spód tarty.

Mozzarellę utrzeć na największych oczkach tarki lub bardzo drobno poszatkować i w misce połączyć z resztą jogurtu, jajkiem oraz oregano (około 1 łyżeczki).
Całością zalać kurczaka i rozprowadzić równo łyżką.

Pomidorki koktajlowe wymyć i poprzekrawać w połowie, a następnie poukładać na wierzchu tarty, delikatnie docisnąć. Po wierzchu można posypać całość solą ziołową i/lub innymi ziołami.

Piec w 180 stopniach ok 35 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation