Kuchnia

CIASTA

Ciasto Orzechowe z Karmelem i Bezami

Składniki:

8 jaj
250 g cukru
4 łyżki wody
150 g mielonych orzechów
160 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Jajka ubijamy na puszystą pianę, stopniowo dodając cukier.
Ubijamy, dodajemy delikatnie wodę.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i orzechami, stopniowo dodajemy do masy,
ucierając na niskich obrotach miksera.
Formę prostokątna o wymiarach 36 x 25 wykładamy papierem do pieczenia.
Wlewamy ciasto i wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika.
Pieczemy około 40 minut, do tzw. suchego patyczka.
Ciasto odkładamy do ostygnięcia a następnie przekrawamy wzdłuż, uzyskując dwa blaty.


300 g masła
200 g cukru pudru
4 łyżki kwaśnej śmietany 18%
sok z 1 cytryny
ewentualnie 1 łyżeczka spirytusu

Masło ucieramy z cukrem na puszysty krem.
Ciągle ucierając dodajemy delikatnie śmietanę i sok z cytryny.

Dodatkowo:

1 puszka karmelu (lub mleka skondensowanego słodzonego, gotowanego około 1,5h)
200 g bez
200 g gorzkiej czekolady

Wykonanie:

Pierwszy blat smarujemy połową kremu.
Na krem układamy bezy.
Bezy przykrywamy karmelem.
Na karmel kładziemy pozostały krem i przykrywamy drugim blatem.
Czekoladę rozpuszczamy na małej mocy palinka,
dodając odrobinę mleka, żeby nie była za gęsta.
Czekoladą polewamy ciasto.
Wkładamy do schłodzenia do lodówki i tam też przechowujemy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation