Kuchnia

kuchnia

Kulki ziemniaczane



Składniki:



1 kg ziemniaków
150 g sera żółtego
1/3 kostki masła
2 jaja
bułka tara
olej


Sposób przygotowania:


Tłuczkiem ubijamy ugotowane ziemniaki z dodatkiem masła, startym serem oraz z dwoma całymi jajkami. Z powstałej masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. W między czasie przygotowujemy ciasto naleśnikowe. Do naczynia wsypujemy 6 łyżek mąki, 2 jajka i 1 szklankę wody gazowanej. Dokładnie mieszamy. W powstałym cieście naleśnikowym zanurzamy ostudzone kulki ziemniaczane. Każdą osobno. Następnie obtaczamy w bułce tartej i smażymy na głębokim oleju ok. 3-5 minut. Wyjmujemy kulki na papier i odsączamy z tłuszczu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation