Kuchnia

Kuchnia na słono

Quesadilla z kurkami i kurczakiem

4 placki tortilli
200 g sera żółtego
125 g kurek
1 udo kurczaka
1 cebula
3 łyżki jogurtu greckiego
½ łyżeczki posiekanej pietruszki
łyżka masła
przyprawa warzywna (typu Vegeta)
sól
pieprz

Wykonanie:

Kurki dokładnie myjemy, a cebulę drobno siekamy. Ser ścierany na tarce o grubych oczkach.

W garnku zagotowujemy wodę, doprawiamy przyprawą warzywną i gotujemy udko z kurczaka (około 20 minut). Gdy będzie ugotowane, odstawiamy do ostygnięcia i oddzielamy mięso od kości.
Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy na nim cebulę, aż będzie szklista. Następnie dodajemy kurki i pietruszkę. Przyprawiamy solą, pieprzem i dodajemy mięso z kurczaka.
Tortillę posypujemy częścią sera, dodajemy kurki z kurczakiem i ponownie część sera. Przykrywamy drugą tortillą. Grillujemy z obu stron, aż placki staną się chrupiące.

Tak samo postępujemy z kolejną tortillą. Podajemy od razu ciepłe.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation