Kuchnia

Kuchnia przekąski

Chrupiące kotleciki curry na patyku

600 g piersi z kurczaka
1 żółtko
4 ząbki czosnku
1 szklanka płatków kukurydzianych
2-3 łyżeczki curry
1/2 łyżeczki ostrej papryki
3-4 łyżki bulionu drobiowego
1-2 łyżki otrębów mielonych
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
pieprz
sól
Dodatkowo:
patyczki do szaszłyków


Piersi z kurczaka myjemy i osuszamy. Następnie mielimy ją w maszynce do mięsa. Dodajemy żółtko, przeciśnięty przez praskę czosnek, płatki owsiane, bulion oraz natkę pietruszki. Przyprawiamy curry, papryką, solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na pół godziny do lodówki. Płatki kukurydziane rozdrabniamy blenderem. Mięso dzielimy na około 10 porcji. Każdą formujemy mokrymi dłońmi na podłużny kształt. Otaczamy w płatkach kukurydzianych, wbijamy patyk do szaszłyka i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 15-20 minut w temperaturze 190’C. Podajemy z frytkami, surówką i ulubionym sosem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation