Kuchnia

kuchnia...jedzenie...

Burrito z ryżem, kurczakiem i brokułami

SKŁADNIKI
4-5 duże tortille pszeniczne
½ małego brokułu
½ torebki ryżu
2 mniejsze, pojedyncze piersi z kurczaka
ser żółty
¾ łyżeczki czosnku granulowanego lub 2 ząbki świeżego
⅓ łyżeczki słodkiej papryki sól pieprz
1 łyżka oliwy
Sos czosnkowy z suszonymi pomidorami:
1-2 ząbki czosnku
½ małego jogurtu naturalnego (lub 1 duża łyżka śmietany)
1 łyżka majonezu
3 kawałki suszonych pomidorów
3 listki świeżej bazylii sól, pieprz, pół łyżeczki cukru dla złagodzenia smaku
INSTRUKCJA WYKONANIA
Zacząć od nastawienia wody na ryż i brokuła i przygotowania sosiku. Jogurt, śmietanę i majonez wymieszać ze sobą. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojone w małe kawałki suszone pomidory oraz porwane listki bazylii. Doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. Odstawić. Pokrojonego w różyczki brokuła ugotować w osolonej wodzie. Lekko przestudzić i pokroić na mniejsze kawałeczki. Ryż ugotować w osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu. Pierś z kurczaka pokroić w drobną kostkę, posolić, popieprzyć, oprószyć słodką papryką i natrzeć przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Wrzucić na patelnie na rozgrzaną oliwę. Smażyć, aż przestanie być surowy. Kawałek żółtego sera (najlepiej o ostrym, wyraźnym smaku np. tylżycki, rolada ustrzycka, cheddar) zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Po jednej tortilli kłaść na dużą patelnię i podgrzewać kilka chwil (z obu stron) aż lekko zmięknie. Tortillę zdjąć z patelni. Na jej środek ułożyć 1 łyżkę ryżu, 1 łyżkę posiekanego brokuła, 1-2 łyżki kurczaka i garść tartego sera. Zawinąć np. jak krokieta. Tortille przełożyć na patelnie i zarumienić z obu stron. Gdyby się rozwijały można spiąć je wykałaczkami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation