Kuchnia
Jedzenie
Tarta z czerwoną soczewicą
Składniki na tartę o średnicy 28cm:
opakowanie ciasta francuskiego
szklanka czerwonej soczewicy
1 czerwona papryka
2 ząbki czosnku
kawałek świeżej pepperoni
50g startego żółtego sera
2 jaja
1/3 szklanki mleka
2 łyżeczki przyprawy do gyrosa
sól, pieprz
pomidorki koktajlowe
łyżka oleju z pestek winogron
olej i otręby do wysypania formy
Sposób przygotowania:
Soczewicę ugotowałam wg przepisu na opakowaniu. Paprykę pokroiłam w kostkę i podsmażyłam na rozgrzanym oleju razem z posiekanym czosnkiem i papryczką. Dodałam dobrze odsączoną soczewicę, mleko, jaja, starty ser, dokładnie wymieszałam i doprawiłam przyprawą do gyrosa, sola i pieprzem. Formę do tarty wysmarowałam olejem, wysypałam otrębami, wyłożyłam ciastem francuskim, na które wyłożyłam farsz. Z reszty ciasta ułożyłam na wierchu krateczkę, pomiędzy którą powtykałam przecięte na pół pomidorki koktajlowe. Piekłam 25 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni.
MA==