Kuchnia

Kuchnia

Sałatka z brokułami i pieczarkami | Z miłości do gotowania Składniki:

duży brokuł
4 ugotowane na twardo jajka
1/2 kilograma pieczarek
duża cebula
ząbek czosnku
2 łyżki oleju
2 łyżki majonezu
2 łyżki jogurtu greckiego
sól, pieprz
2 łyżki przyprawy typu maggi

Przygotowanie:

Brokuł dzielimy na małe różyczki i gotujemy około 6 minut w osolonej i osłodzonej wodzie, nie przykrywając garnka (wówczas zachowa ładny, żywy kolor). Pieczarki myjemy lub obieramy, kroimy na plasterki. Na patelni, na rozgrzanym oleju szklimy pokrojoną w kostkę cebulę, po czym dodajemy pieczarki. Smażymy do momentu odparowania wody, którą wypuściły pieczarki. Przyprawiamy pieprzem i maggi (polecam nie pomijać tej przyprawy, ponieważ nadaje sałatce ciekawy, bardzo przyjemny smak).
Ostudzone brokuły, pieczarki z cebulą i pokrojone w kosteczkę jajka przekładamy do miski. Przygotowujemy sos: majonez mieszamy z jogurtem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Składniki sałatki polewamy sosem, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, mieszamy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation