Kuchnia

lunch box

Mini pizze

Składniki na ciasto:

300 g mąki + 2 łyżki
3/4 szklanki wody
20 g świeżych drożdży
szczypta soli
1 łyżeczka cukru
1 łyżka oliwy z oliwek


Sos pomidorowy:

1 puszka pomidorów bez skórki
1 łyżka przecieru pomidorowego
sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1 łyżka oliwy extra vergine


Ulubione dodatki (u mnie):

pokrojone w plasterki pieczarki
pokrojone w plastry cebula
świeże pomidory
starty żółty ser (typ mozzarella)



W ciepłej wodzie rozprowadzić drożdże z cukrem i 2 łyżkami mąki, zostawić na 10-12 minut. Mąkę przesiać do miski, dodać sól, wyrośnięty rozczyn, oliwę i wyrobić gładkie, nieklejące się do rąk ciasto. Uformować w kulkę i odstawić do wyrośnięcia pod przykryciem na godzinę lub nieco dłużej (ciasto powinno podwoić objętość). Z ciasta uformować 12 płaskich placuszków. Ułożyć na blaszy wyłożonej papierem do pieczenia.

W trakcie wyrastania ciasta robić sos: na patelnię włożyć pomidory z puszki, doprawić solą, pieprzem, cukrem, ziołami i oliwą. Gotować przez około 12 minut, aż woda wyparuje. Na koniec dodać przecier, wymieszać i odstawić do ostygnięcia.

Każdy posmarować łyżką sosu, ułożyć ulubione dodatki, posypać z wierzchu serem i piec w 220oC około 15 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation