Kuchnia

Na słodko

Pawi ogon

Ciasto jest nieco pracochłonne jednak oprócz tego iż świetnie wygląda to smakuje jeszcze lepiej.

Składniki:
Blaszka 25x36 cm
Ciasto miodowe:
300 g mąki tortowej,
2 łyżeczki miodu,
1 płaska łyżeczka sody,
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 jajko,
100 g margaryny
1/2 szklanki cukru pudru
Ciasto na rolady:
3 szkl mąki tortowej,
1/2 kostki margaryny,
4 łyżki kwaśnej śmietany,
2 małe jajka,
1/2 szkl cukru pudru,
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
1 litr mleka,
6 łyżek cukru,
1 budyń waniliowy,
1 cukier waniliowy,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
2 łyżki mąki tortowej,
1/2 kostki margaryny
Dodatkowo:
słoiczek powideł śliwkowych
15-20 dag orzechów
2 galaretki


Wykonanie:

Ciasto miodowe
Mąkę, sodę, proszek do pieczenia, cukier puder przesiewamy na stolnicę. Dodajemy margarynę i siekamy nożem. Następnie dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto dzielimy na 2 części. Każde ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim blaszkę. Ciasto miodowe pieczemy we wcześniej rozgrzanym piekarniku przez około 10-15 min w temperaturze 180-190ºC.

Rolady
Mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder przesiewamy na stolnicę. Dodajemy margarynę i siekamy nożem. Następnie dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto dzielimy na na 3 części. Każdą ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim blaszkę. Następnie rozwałkowane ciasto smarujemy powidłami, posypujemy orzechami posiekanymi orzechami i zwijamy w roladę wzdłuż dłuższego boku. Z każdym ciastem postępujemy tak samo. Gdy przygotujemy 3 rolady układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180ºC przez około 30-40 min.

Krem
Szklankę mleka odlewamy. Resztę gotujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Do odlanej szklanki mleka dodajemy mąki, budyń, żółtka i dokładnie mieszamy. Gdy mleko zarznie wrzeć dodajemy mieszankę i energicznie mieszamy, chwilę gotujemy i odstawiamy do wystudzenia. Gdy budyń będzie już ostudzony w misce ucieramy miękkie masło i stopniowo dodajemy budyń. Ucieramy do połączenia składników.

Galaretka
Galaretki przygotowujemy w 800 ml wody. Studzimy. Gdy galaretka zacznie tężeć możemy ją wylać na ciasto (patrz podpunkt "Przełożenie").

Przełożenie
Ciasto miodowe
Połowa masy
Rolady
Pomiędzy rolady wylewamy tężejącą galaretkę i odstawiamy do stężenia galaretki najlepiej do lodówki.
Druga połowa masy budyniowej
Ciasto miodowe
Opcjonalnie np. polewa czekoladowa



http://slodkieniebo.blogspot.com/2014/03/pawi-ogon-w-miodowym-ciescie.html
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation