Kuchnia

Vege

ZAPIEKANA KASZA JAGLANA Z POREM I BRUKSELKĄ – Mam To Na Widelcu
200 g kaszy jaglanej (kaszę możesz kupić tu: SKLEP AGNEX )
1 średni por
150 g brukselki
1 duża cebula
pęczek natki pietruszki
kilka pomidorków koktajlowych
3 jaja
pieprz, sól, chili w płatkach
oliwa lub olej

jak zrobic

Kaszę najpierw przepłukuję na drobnym sicie pod bieżącą wodą, aż woda spływająca z sitka stanie całkiem przezroczysta. Następnie przelewam kaszę wrzątkiem.
W płaskim garnku zagotowuję 2 szklanki wody, dodaję płaską łyżeczkę soli i łyżkę oleju. Do wody wsypuję kaszę. Gotuję pod przykryciem 15 minut na średnim ogniu. Wyłączam ogień i zdejmuję pokrywkę na kilka minut, by kasza nieco odparowała. Następnie kaszę pozostawiam w garnku pod przykryciem na kolejne 10-15 minut.
W czasie gdy kasza się gotuje kroję cebulę w grubą kostkę. Obieram brukselkę z wierzchnich listków i kroję na grube plasterki. Pora kroję też w grube plastry. Na patelni rozgrzewam oliwę i przesmażam wszystkie warzywa. Warzywa nie muszą całkiem zmięknąć – chodzi tylko o to, by nabrały lekko złotego koloru i uwolniły aromat.
Ugotowaną kaszę mieszam z podsmażonymi warzywami. Doprawiam solą, grubo zmielonym czarnym pieprzem, chili. Kaszę doprawcie według uznania. Do masy dodaję drobno posiekany pęczek natki pietruszki. Wbijam trzy jajka. Całość dokładnie mieszam do połączenia składników.
Formę do zapiekania wykładam papierem do pieczenia. Ja piekę w silikonowej formie o wymiarach 23×23 cm. Przekładam masę do formy i wyrównuję powierzchnię.
Na wierzchu układam kilka pomidorków koktajlowych, oprószam pieprzem.
Zapiekam w temperaturze 180 stopni (funkcja termoobieg) przez 40 minut.
Zapiekanka jest doskonała zaraz po wyciągnięciu z piekarnika, jak i na zimno. Do zapiekanki można podać lekki dip z jogurtu, natki i czosnku lub delikatny sos pomidorowy lub pieczarkowy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation