Kuchnia

Salatki, surowki

Sałatka z kurczakiem a la Taco

2 filety z piersi kurczaka

marynata:

4-6 łyżek oleju

1 łyżeczka kuminu (kmin rzymski, nie kminek)
1 łyżeczka wędzonej papryki
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu
1/2 łyżeczki oregano
sól do smaku



warzywa: mieszanka ulubionych sałat, pomidor, ogórek, papryka, cebula, avocado (+sok z cytryny/limonki i sól)

sos jogurtowy: 1 szklanka jogurtu typu greckiego/bałkańskiego + 1-2 przeciśnięte ząbki czosnku (ew. 1-2 łyżki mleka do rozrzedzenia sosu)

sos ostry chili



1. Filety z piersi kurczaka kroimy w poprzek w ten sposób, by z każdego fileta otrzymać po dwa cieńsze filety. Razem 4.

Przygotowujemy marynatę z podanych wyżej składników. Mięso dokładnie obtaczamy w marynacie. Marynujemy 15 minut.

2. W międzyczasie przygotowujemy warzywa i sos. Warzywa myjemy, kroimy, układamy na talerzach. Avocado przekrawamy na pół, obieramy, kroimy w kostkę lub paski i skrapiamy sokiem z cytryny i lekko doprawiamy solą do smaku. Dzięki temu avocado nie ciemnieje. 

Przygotowujemy sos jogurtowy, mieszając jogurt typu greckiego z przeciśniętym czosnkiem. W razie potrzeby sos rozrzedzamy mlekiem.


3. Filety smażymy na patelni grillowej na złoto z obu stron, na zwykłej patelni (wówczas używamy niewielkiej ilości oleju do smażenia) lub ew. pieczemy w piekarniku. Usmażone mięso kroimy i układamy na warzywach. Polewamy sosem jogurtowym i skrapiamy sosem chili - do smaku.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation