Kuchnia

Drob

Filety z kurczaka w sosie serowym z pieczarkami i szpinakiem

6 pieczarek

1 łyżka mąki pszennej

1,5 szklanki zimnego mleka

100 g śmietankowego serka topionego

1 ząbek czosnku - obrany, posiekany

2 duże garści świeżego szpinaku - umytego, odsączonego, bez ogonków

sól i świeżo mielony czarny pieprz - do smaku

oliwa z oliwek lub olej do smażenia



filety z piersi kurczaka

+ jajko, maka i bułka tarta do panierowania



1. Dzisiejsze danie można przygotować z kurczakiem panierowanym (tak, jak na zdjęciu), z kurczakiem obtoczonym w mące lub jedynie oprószonym solą i pieprzem - jak wolcie. Wybieracie swoją wersję i smażycie. W międzyczasie gotujecie również ryż lub ziemniaki.

2. W rondlu lub ganku rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy. Podsmażamy lekko pokrojone w plastry pieczarki, aż zaczną być aromatyczne, bez rumienienia. Dodajemy mąkę i mieszamy.

Następnie, mieszając, wlewamy równym strumieniem zimne mleko. Gdy sos się zagotuje i zacznie gęstnieć, dodajemy serek topiony i mieszamy, aż serek się rozpuści. Dodajemy czosnek i szpinak, gotujemy razem ok. minutę, po czym doprawiamy sos intensywnie do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

Jeśli sos jest za gęsty, możemy rozrzedzić go dodatkowym mlekiem. Jeśli jest za rzadki, zagęszczamy dodatkową mąką.

3. Usmażone filety kurczaka kroimy w paski, umieszczamy na talerzu na ryżu lub ziemniakach i polewamy porcją sosu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation