Kuchnia

Kawusia i Kakao ☕

Kawa po irlandzku

składniki na 4 porcje:
4 łyżeczki jasnego brązowego cukru
4 filiżanki mocnej gorącej kawy
4 x 20-30ml whisky (na jedną filiżankę tak około 20-30ml, można więcej)
200ml schłodzonej śmietanki 30%
1 płaska łyżka cukru pudru
1 łyżeczka cukru waniliowego
dodatkowo:
wiórki czekoladowe lub trochę startej czekolady do przybrania

1. Śmietanę ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.

2. Szklanki opłukać w gorącej wodzie.

3. Do każdej wsypać po łyżeczce cukru i wlać po filiżance gorącej kawy, wymieszać, żeby cukier się rozpuścił.

4. Następnie dodać alkohol i każdą porcję ozdobić bitą śmietaną, posypać wiórkami czekolady.

Smacznego:)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation