Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

ciasto;
4 duże jajka
4 łyżki cukru
4 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru wanilinowego
Całe jajka ubić z cukrem (około 8 minut),wsypać przesiane mąki z kakao i proszkiem,wymieszać.
Na dno blaszki (40 cm x 24 cm) położyć papier pergaminowy,po czym wlać ciasto.
Piec około 10-15 minut w temp. 180 st.
Masa czekoladowa;
1 czekolada gorzka
1 czekolada mleczna
1 kostka masła
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej,po czym ucieramy masło do białości i dodajemy porcjami przestudzoną czekoladę.
Masę wykładamy na upieczony biszkopt.

Masa śmietanowo-budyniowa;
0,5 litra mleka
1 budyń waniliowy
3 łyżki cukru
5 płaskich łyżeczek żelatyny (25 g)
2 łyżeczki cukru waniliowego
400 ml śmietany kremówki 30%

Dodatkowo przygotować;
7 dużych „dojrzałych” bananów
sok z dużej cytryny
Ugotować budyń na mleku z dodatkiem cukru.
Gorący budyń odstawić i wsypać żelatynę,cały czas mieszać aż żelatyna się rozpuści.
Obrać banany,przekroić na połowę wzdłuż i jeszcze raz w poprzek.
Każdy kawałek banana obtoczyć w soku z cytryny i układać na masie czekoladowej.
Gdy budyń jest już zimny i jeszcze płynny,dodać ubitą śmietanę z cukrem wanilinowym,wszystko wymieszać mikserem.
Masę położyć na banany,ozdobić tartą czekoladą.

Masę czekoladową można zastąpić nutellą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation