Kuchnia

kulinaria

Bardzo orzeźwiające, słodkie smoothie z gruszką i jarmużem – świetne zarówno na rozpoczęcie dnia oraz jako orzeźwienie i uzupełnienie witamin po wysiłku fizycznym. Jarmuż nadaje smoothie piękny, zielony, optymistyczny kolor. Warto go jeść – ta słodkawo-orzechowa kapusta ma niewiele kalorii, za to mnóstwo witamin – wspaniale sprawdza się więc nie tylko w sałatkach, ale także koktajlach witaminowych, takich jak ten. Smoothie z gruszką i jarmużem tak mi smakowało, że zniknęło w pół minuty – dłużej trwało robienie zdjęć. Teraz muszę lecieć po nową porcję gruszek! Koktajl można przygotować także wieczorem, a wypić na śniadanie – będzie szybko i zdrowo.

Składniki:

2 duże, dojrzałe gruszki
1 szklanka świeżo wyciśniętego lub tłoczonego soku z jabłek
garść listków jarmużu
4-5 kostek lodu

Gruszki obieramy i wycinamy gniazda nasienne. Kroimy je na mniejsze części. Wkładamy do blendera kielichowego wraz z kostkami lodu i umytym jarmużem (same listki, bez grubych łodyg). Zalewamy sokiem jabłkowym (ja użyłam tłoczonego z dużego kartonu z kranikiem). Miksujemy na gładki koktajl. Od razu podajemy w wysokich szklankach lub przechowujemy do 2 dni w lodówce (jeśli koktajl szykujemy dzień wcześniej nie ma sensu dodawać lodu)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation