Kuchnia

Przepisy

Chipsy warzywne:

kawałek selera lub marchewki
1 burak
1 pietruszka
czerwony ocet balsamiczny
ząbek czosnku
oliwa z oliwek
cynamon (tylko jeśli chipsy robimy z marchewki)
pieprz i sól do smaku

Wszystkie warzywa obieramy i kroimy w cieniutkie plasterki. Im będą cieńsze tym szybciej się wysuszą. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układamy plasterki buraka i marchewki.

Chipsy buraczane skraplamy octem balsamicznym, marchewkowe posypujemy szczyptą cynamonu.
Czosnek drobniutko siekamy, wrzucamy do miseczki i zalewamy niewielką ilością oliwy z oliwek. Do smaku możemy dodać odrobinę soli i pieprzu. W takiej miksturze moczymy plasterki pietruszki i selera, potem układamy na blasze, usuwając wcześniej nadmiar oliwy.

Chipsy pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Jeśli nasz piekarnik ma taką opcję włączamy wyłącznie górną grzałkę. Jeśli po pół godzinie warzywa jeszcze nie są suche i chrupiące, wyłączamy piekarnik i zostawiamy całość w środku.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation