Kuchnia

Chleb bulki

Brioche
Składniki:

375g mąki pszennej chlebowej
szczypta soli
40g drobnego cukru do wypieków
15g drożdży instant
75ml mleka
3 jajka
185g miękkiego niesolonego masła


Wykonanie:

Przygotowanie brioche zacznij wieczorem, dzień przed pieczeniem.

Mąkę, sól, cukier oraz drożdże umieść w dużej misce i wymieszaj. Dodaj mleko oraz roztrzepane jajka i zagnieć jednolite ciasto (mikserem zajmie to około 3 – 5 minut, ręcznie chwilę dłużej). Na koniec dodaj masło i wyrabiaj, aż się wchłonie. Ciasto będzie lekko klejące, ale staraj się nie podsypywać go mąką.

Wyrobione ciasto przełóż do natłuszczonej miski, przykryj szczelnie folią spożywcza i umieść na noc w lodówce.

Rano wyjmij miskę z ciastem z lodówki. Powinno być teraz sztywne, przypominające konsystencją surowe ciasto kruche. Pomagając sobie waga kuchenną podziel je na kawałki o wadze 75g każdy i formuj z nich kuleczki.**

Keksówkę (u mnie o wymiarach dolnych 10 x 20cm) wysmaruj dokładnie masłem i układaj w niej kawałki ciasta, dając raz dwie, raz jedną kulkę. Przykryj formę folią lub czystą ściereczką i odstaw na 1 – 2 godziny do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić objętość.
Wyrośniętą brioche wstaw do piekarnika nagrzanego do 200ºC i piecz przez około 20 minut, aż nabierze ciemnozłotego koloru. Gdyby się zbytnio przypiekała z wierzchu, można ją pod koniec przykryć folią aluminiową.

Wystudź na kratce. Podawaj z ulubionymi dodatkami świeżą lub tostowaną.

Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation