Święta i uroczystości

wielkanocne babki, mazurki i inne

Mazurek Migdałowy

Składniki:

200 g zmielonych migdałów
125 masła
50 g cukru pudru
125 g mąki pszennej
1 żółtko
3-4 łyżki zimnej wody

Składniki na masę:

100 g mleka w proszku
150 g drobnego cukru
100 g roztopionego masła
100 g zmielonych migdałów
125 ml wrzącej wody
aromat migdałowy

Składniki na dekoracje:

50 g masła
2 łyżki kakao
3 łyżki cukru pudru
50 g masy marcepanowej lub żółtej masy cukrowej
kilka migdałów
groszki cukrowe

Wykonanie:

Wymieszać masło z mąką, dodać pozostałe składniki, wszystko dobrze połączyć, odstawić do schłodzenia na 15 minut, po czym rozwałkować lub wyłożyć wysmarowaną tłuszczem formę o średnicy 24 cm.
Piec w nagrzanym piekarniku, w temp. 180 st. C, przez 20 minut.
Mleko w proszku, cukier i migdały dobrze wymieszać, dodać wrzącą wodę i zmiksować.
Do masy dodać roztopione masło i aromat migdałowy.
Gotową masę przelać na upieczony spód i odstawić do schłodzenia, do zastygnięcia masy.
Połączyć masło, cukier puder i kakao na jednolitą, kremową masę i przełożyć do rękawa cukierniczego i dekorować wierzch mazurka oraz wykonać kratkę z masy marcepanowej lub cukrowej.
Ozdobić migdałami i groszkami cukrowymi.

Uwaga !

Masę do dekoracji można wykonać migdałową bez dodatku kakao.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation