Ogród

ogród

ŻEBERKA PIECZONE W KOCIOŁKU ŻELIWNYM

Kociołek żeliwny wykładamy liśćmi kapusty, wrzucamy ziemniaki pokrojone na 4 części i dodajemy przyprawę do ziemniaków. Na to kładziemy wcześniej już przyprawione żeberka. Następnie wrzucamy pietruszkę przekrojoną na pół oraz marchewkę pokrojoną w talarki. Na to dajemy boczek i ponownie marchewkę, ziemniaki, żeberka i cebulę . Przekładamy wszystkie składniki warstwowo aż do wykończenia zapasów posypując przyprawami i na sam koniec wykładamy wszystko ponownie boczkiem. Zalewamy litrem bulionu. Może być z kostki. Na sam wierzch kładziemy liście kapusty. Całość przykrywamy pokrywką i zakręcamy. Prażymy 1,5 godz. Polecam zostawić żeberka na noc w lodówce przyprawione wcześniej vegetą, majerankiem i pieprzem.


- 2 kg żeberek
- 2 marchewki
- pietruszka
- por
- ziemniaki
- 0,5 kg boczku wędzonego
- cebula
- czosnek
- bulion lub dwie kostki rosołowe
- przyprawa do ziemniaków
- pieprz
- vegeta
- liście kapusty
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation