Kuchnia

kasza jaglana

Bezglutenowe bułeczki jaglane
www.smakowitychleb.pl

Składniki:
450 g bezglutenowej mąki jaglanej
200 g ugotowanej kaszy jaglanej
2 łyżeczki suszonych drożdży instant
250-300 ml letniej wody
łyżka oliwy
łyżeczka soli
szczypta cukru (opcjonalnie)

Instrukcja:
Mąkę mieszamy z ugotowaną kaszą jaglaną. Dodajemy drożdże i sól.
Powoli wlewamy wodę oraz oliwę i mieszamy składniki do dokładnego ich połączenia, kontrolując ilość dodawanej wody, tak, aby konsystencja ciasta nie była zbyt płynna.
Mokre i plastyczne ciasto zostawiamy w misie, przykrywamy je ściereczką i zostawiamy na godzinę w ciepłym miejscu.
Podrośnięte ciasto dzielimy na 6 części, formujemy z nich okrągłe bułeczki, w razie potrzeby podsypujemy je mąką. Przekładamy na blachę wyłożoną pergaminem, przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na 40 minut.
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Bułeczki pieczemy przez 20 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation