Kuchnia

PRZEPISY

Sałatka z kaszy jaglanej z cukinią, papryką, fetą i szpinakiem
SKŁADNIKI:
1/3 szklanki kaszy jaglanej
1 cukinia
1 mała czerwona papryka
1 szklanka liści szpinaku baby
100 g sera feta
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 papryczka chili, czerwona (można pominąć, jeśli nie lubisz pikantnych dań)
kiełki
sól, pieprz

winegret:
1/4 szklanki oleju z pestek winogron
1 łyżka musztardy dijon
1 łyżka cukru
1 łyżka soku z cytryny
sól
świeżo mielony czarny pieprz
Piekarnik nagrzej do 180 stopni Celsjusza.
Cukinię pokrój na plasterki, paprykę oczyść z gniazda nasiennego i pokrój w paski.
Cukinię i paprykę ułóż na blasze wyłożonej papierem, spryskaj oliwą, posyp solą i pieprzem. Piecz ok. 30 minut.
W tym czasie przygotuj kaszę. Zagotuj 2/3 szklanki wody, lekko posól. Kaszę jaglaną dobrze wypłucz i wrzuć na wrzątek. Zamieszaj i przykryj, zmniejszając ogień do minimum. Gotuj ok. 10 minut aż kasza wchłonie całą wodę.
Przygotuj winegret: do słoika lub zamykanego shakera do sosów włóż wszystkie składniki sosu. Zakręć pojemnik i potrząsaj aż powstanie jednolita emulsja.
Kaszę przełóż do miski, wlej winegret i wymieszaj. Ciepła kasza lepiej wchłonie aromat sosu.
Szpinak umyj, ewentualnie oderwij grubsze łodyżki. Porwij w palcach i dodaj do kaszy, dorzuć natkę pietruszki oraz pieczoną cukinię i paprykę. Wymieszaj.
Na wierzch sałatki pokrusz fetę, posyp posiekaną papryczką chilli i ulubionymi kiełkami.
Sałatka nadaje się do pudełka :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation