Architektura

♥ Archi ♥, architecture, Architektura

zapiekanka z brokułami

Zapiekanka jest bez dwóch zdań warta polecenia. Szybko się ją przyrządza. Dodatek sosu beszamelowego i sera sprawia, że jest kremowa i wilgotna – co tu dużo mówić – spróbujcie :-) Z podanych składników wychodzi sporo zapiekanki. To, co widać na zdjęciu, zrobiłam z połowy porcji. Taka ilość bez problemu wystarczy na 2 osoby.

Składniki (na 4-5 porcji):

250 g makaronu, np. kokardki czy penne
1 brokuł
1 duża pierś z kurczaka
ser, np. tarty parmezan, mozzarella lub żółty (ja wzięłam 1 kulę sera mozzarella i trochę startego żółego sera)
sól, pieprz, słodka papryka

Ponadto na sos beszamelowy:

2 łyżki masła
2 łyżki mąki
1 szklanka mleka
sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.

Pierś kurczaka kroimy w kostkę, oprószamy solą, pieprzem i papryką i smażymy na łyżce oliwy.

Brokuł dzielimy na różyczki, gotujemy w lekko osolonej wodzie kilka minut. Brokuł musi pozostać lekko twardy, nie może być za miękki.

Przygotowujemy sos beszamelowy. Masło roztapiamy na garnuszku, dodajemy mąkę, zmniejszamy ogień i energicznie mieszamy. Gdy mąka połączy się z masłem, wlewamy mleko i cały czas mieszamy. Dodajemy przyprawy. Sos cały czas mieszamy, aż nam zgęstnieje. Do mieszania najlepiej użyć trzepaczki, wtedy nie powstaną nam grudki. Zestawiamy z ognia.

Do naczynia żaroodpornego wkładamy połowę makaronu, brokułów i kurczaka. Posypujemy połową sera. Znowu kładziemy warstwę makarony, brokułów i kurczaka. Zalewamy wszystko sosem beszamelowym i posypujemy pozostałym serem.

Zapiekamy 20 minut w temperaturze 180o C.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation