Kuchnia

Alkohole

Nalewka z pędów sosny z odzysku


Składniki

pędy sosny które pozostały po zlaniu syropu
spirytus + przegotowana i ostudzona woda w proporcji 2 : 1
miód lub cukier

Instrukcje

Po zlaniu syropu sosnowego pozostawiamy pędy sosny w słoju, zalewamy spirytusem oraz przegotowaną i wystudzoną wodą w proporcji 2 : 1, alkoholu powinno być tyle, żeby pędy były całe zanurzone
Zamiast mieszanki spirytusu z wodą można pędy zalać wódką 40 %
Słój zakręcamy szczelnie, aby procenty nie ulotniły się, odstawiamy w chłodne i ciemne miejsce na około 1 tydzień w tym czasie można kilkakrotnie wstrząsnąć słojem
Po tym czasie należy spróbować nalewkę i ocenić ile dodać miodu lub cukru, musicie sami zdecydować jak słodka będzie Wasza nalewka :)
Pamiętajcie, aby dosładzać stopniowo, czyli dodajcie taką ilość miodu/cukru jaka wydaje się wam odpowiednia, zakręćcie słój i odstawcie w chłodne miejsce na około tydzień lub dwa, potrząsając słojem co kilka dni, po tym czasie ponownie zróbcie degustację i ewentualnie dosłodźcie lub w razie potrzeby wzmocnijcie alkoholem rozcieńczcie poprzez dodanie odrobiny przegotowanej wody
Nalewkę po około miesiącu lub dwóch można zlać do butelek
Przy pomocy lejka i sitka lub gazy, która zatrzyma cząstki pędów i inne zanieczyszczenia, zlewamy nalewkę do butelek, zakręcamy szczelnie i odstawiamy w ciemne miejsce. Nalewka po pewnym czasie wyklaruje się.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation