Kuchnia
mleka
1. Mleko jaglane
1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej,
1 szklanka nerkowców lub migdałów (moczonych przez noc),
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub miąższ z 1 laski wanilii,
2,5 szklanki wody,
3 suszone daktyle,
szczypta soli.
Wszystkie składniki zblenduj, następnie przelej przez złożoną gazę i przechowuj w szklanej butelce w lodówce. Zużyj w ciągu 48 godzin.
2. Mleko kokosowe
200 g wiórków kokosowych (moczonych przez noc),
1,2 l wody.
Po nocnym moczeniu nie zlewaj wody z wiórków, ale przelej całość do garnka i podgrzewaj mniej więcej do 60 stopni C. Następnie zmiksuj masę blenderem na gładko. Przelej całość przez złożoną gazę i przechowuj w szklanej butelce w lodówce. Przed użyciem potrząśnij kilka razy butelką.
3. Mleko migdałowe
1 szklanka migdałów blanszowanych (moczonych przez noc),
4 szklanki wody,
3 łyżki syropu klonowego.
Całość zblenduj, a następnie przelej przez gazę. Serek migdałowy idealnie nadaje się jako farsz do naleśników, dodatek do ciast, ciasteczek i pasztetów wegańskich. Można nim również smarować chleb.
4. Mleko ryżowe
2 litry wody,
4 łyżki ryżu,
szczypta soli,
1 łyżka ksylitolu.
Ryż opłucz, wsyp do wody, dodaj sól i zagotuj. Gotuj na małym gazie przez dwie godziny. Całość ostudź, dodaj ksylitol i zblenduj na jednolitą masę. Przelej przez gazę do butelki i przechowuj w lodówce maksymalnie dwa dni.
5. Mleko sojowe
1 szklanka soi niemodyfikowanej genetycznie (moczonej przez noc w 3 szklankach wody),
6 szklanek wody.
Napęczniałą przez noc soję zmiksuj razem z wodą. Do mikstury dodaj 3 pozostałe szklanki wody. Całość gotuj przez 30 minut na małym gazie uważając, by nie wykipiało. Okarę (zmiksowane ziarna soi) odsącz przez gazę. Powstałe w ten sposób mleko możesz dosłodzić łyżką miodu bądź ksylitolu. Okarę zużyj jako farsz do gołąbków, krokietów, do pieczenia chleba lub przygotowania kotletów sojowych.
6. Mleko z nerkowców
1 szklanka orzechów nerkowców (moczonych przez noc),
3 szklanki wody,
1 łyżka ksylitolu.
Całość zblenduj na gładką masę, przelej przez gazę. Pozostałe rozdrobione orzechy użyj jako serka do słodkich ciast bądź farszu do naleśników.
7. Mleko owsiane
4 łyżki płatków owsianych,
400 ml wody,
szczypta soli lub 1/2 łyżeczki ksylitolu.
Płatki owiane zalej wodą i blenduj przez około minutę. Następnie przelej przez gazę do innego naczynia. Gotowe mleko możesz dosłodzić lub lekko posolić dla smaku.
8. Mleko gryczane
1/2 szklanki kaszy gryczanej (moczonej przez noc),
2 szklanki wody,
2 łyżeczki ekologicznego cukru waniliowego.
Moczoną i odsączoną kaszę gryczaną wsyp do garnka i zalej ponownie wodą. Gotuj do miękkości, w trakcie gotowania dodaj cukier waniliowy. Całość zblenduj, przelej przez gazę i przechowuj w lodówce.
9. Mleko jęczmienne
1/2 szklanki płatków jęczmiennych,
2 szklanki wody,
2 łyżeczki ekologicznego cukru waniliowego,
1/2 łyżeczki soli.
Postępuj dokładnie tak samo, jak w przepisie wyżej.
10. Mleko orkiszowe
1 szklanka ziaren orkiszu (moczonych przez noc),
4-5 szklanek wody,
łyżka ksylitolu bądź odrobina mniej stewii.
Wszystkie składniki zblenduj, następnie przelej przez gazę i przechowuj w lodówce.
MA==