Kuchnia
Przepisy
niebo w gębie Babci Krysi
Składniki:
na masę:
– 1 kg twarogu półtłustego
– 1,5 szklanki cukru
– 250 g masła
– 4 jajka
– 1/2 szklanki mleka
– 1 budyń śmietankowy bez cukru
– 1 łyżka cukru waniliowego
– garść kaszki mannej
na kruche placki:
– 400 g mąki
– 100 g cukru
– 2 łyżki miodu
– 1 łyżeczka sody
– 1 jajko
– 150 g masła
na biszkopt:
– 4 jajka
– 1 szklanka cukru
– 2 łyżki wody
– 1/2 szklanki mąki pszennej
– 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Na polewę:
– 4 łyżki cukru
– 70 g masła
– 2 łyżki czubate kakao
– 1 łyżka wody
W dużym garnku rozpuszczamy masło. W kubku, w mleku rozpuszczamy budyń. Twaróg mielimy w maszynce i razem z pozostałymi składnikami na masę dodajemy do masła w garnku. Mieszamy razem i zaczynamy gotować na małym ogniu, bez przerwy mieszając. Gdy masa zacznie się gotować, zdejmujemy z ognia i studzimy. Masę możemy schować do lodówki i dokończyć następnego dnia.
Składniki na kruche placki zagniatamy razem. Dzielimy na dwie części i każdą osobno rozwałkowujemy na wielkość blaszki. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, na dnie układamy ciasto (przycinamy brzegi, a “dziury” łatamy pozostałym ciastem). Każdy placek pieczemy w 200 stopniach około 5 minut (aż zaczną brązowieć).
Białka ubijamy na sztywno. Do ubitej piany dodajemy 2 łyżki wody. Stale miksując dodajemy kolejno po 1 żółtku i po 1/4 części cukru, aż dodamy całość. Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Wykładamy na wyłożoną pergaminem blachę i pieczemy około 15 minut w 200 stopni. Jeszcze ciepły biszkopt wykładamy na blat do ostygnięcia.
Na pierwszy kruchy placek wykładamy 1/2 masy serowej, na wierzch kładziemy biszkopt, drugą część masy serowej i drugi kruchy placek.
Składniki na polewę wkładamy do rondelka i podgrzewamy stale mieszając, aż cukier się rozpuści i składniki połączą. Gorącą polewą szybko (bo twardnieje!) polewamy ciasto i rozsmarowujemy po wierzchu. Można posypać czymś do dekoracji.
Smacznego życzy gruszka z fartuszka i Babcia Krysia! :)
MA==