Uroda

moje nastroje

Przepiśnik kuchenny: Ciasto czekoladowe. Bez jajek, masła i mleka.

Składniki: (keksówka 11x35 cm)
źródło: "Moje wypieki"

1,5 szklanki maki pszennej
niepełna szklanka drobnego cukru do wypieków
4 łyżki dobrego kakao
1 łyżeczka sody
szczypta soli
1 łyżeczka octu
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
5 łyżek oleju
1 szklanka wody
Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej. A szklanka ma 250 ml.

1. Do miski przesiewamy mąkę, kakao, sodę i sól.
2. Dodajemy cukier i mieszamy.
3. Wlewamy ocet, ekstrakt z wanilii, olej i wodę. Mieszamy dokładnie widelcem do połączenia się składników.
4. Foremkę (ja użyłam keksówki, Dorota- 20 cm tortownicy) wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto.
5. Piekarnik nagrzać do 170 stopni i piec ciasto 40 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka.
6. Można polać polewą czekoladową ( 100 g gorzkiej czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej z łyżką masła) lub posypać cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation