Gadżety

Dodatki do domu

Tarta z dynią
Składniki na tartę o średnicy 24 cm (nieco zmodyfikowałam przepis na ciasto do tarty z jabłkami):
200 g masła w temperaturze pokojowej
1 i 1/2 szklanki mąki
1/3 szklanki białego cukru
2 łyżki śmietany
1 żółtko
Składniki na wypełnienie (według nieco zmienionej przeze mnie receptury ze strony BBC Good Food):
400 g musu z dyni (przepis na mus znajduje się w przepisie na ciasto z dyni)
100 g cukru pudru + cukier puder do posypania ciasta
100 ml mleka
1 duże jajko (w rozmiarze L lub XL)
25 g rozpuszczonego masła
1 łyżeczka cynamonu
1/3 łyżeczki utartej gałki muszkatołowej

Przygotowanie spodu:
Masło wyjmujemy z lodówki i kroimy w drobną kostkę. Odstawiamy na ok. 15 minut by się ogrzało. Wrzucamy do miksera i ucieramy z cukrem na gładką masę.
Dodajemy żółtko, a następnie ponownie ucieramy do uzyskania jednolitej struktury.

Ciągle mieszając dosypujemy powoli część mąki...

...po czym dodajemy śmietanę i powoli wsypujemy pozostałą mąkę. Miksujemy aż do uzyskania ciasta o jednoliciej konsystencji.

Blaszkę do tarty (może być silikonowa lub metalowa, najlepiej z wyjmowanym dnem) natłuszczamy i wykładamy ciastem. Zbędne fragmenty ciasta odcinamy nożem. Tartę nakłuwamy równomiernie widelcem, by powietrze miało ujście.

Wsadzamy do zamrażalnika na 10-15 minut, by ciasto dobrze się schłodziło.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i napełniamy fasolą lub makaronem i pieczemy 15 minut w temperaturze 160 stopni C (z termoobiegiem) lub 180 stopni C (bez termoobiegu).

Następnie zdejmujemy obciążenie oraz papier i pieczemy przez kolejne 10 minut.

Przygotowanie wypełnienia:
W dzieży ubijamy jajka. Dodajemy do nich mleko oraz roztopione masło. Mieszamy.

Do masy dodajemy mus dyniowy oraz suche składniki: cukier, cynamon i gałkę.

Dokładnie mieszamy, po czym masę wylewamy na upieczony spód.

Pieczemy 10 minut w temperaturze 200 stopni C (z termoobiegiem) lub 220 stopni C (bez termoobiegu), po czym zmniejszamy temperaturę o 40 stopni C - do odpowiednio: 160 lub 180 stopni C. Kontynuujemy pieczenie przez 30 minut.

Po wyjęciu tatra musi ostygnąć i spędzić kilka godzin w lodówce.
Podanie:
Podajemy ją posypaną cukrem pudrem i szczyptą cynamonu. Doskonale sprawdzą się do niej także lody waniliowe lub cynamonowe oraz, naturalnie, kubek z gorącą kawą.

Bardzo Wam polecam ten wypiek, gdyż nadzienie jest lekko słodkie, wilgotne i wspaniale komponuje się z kruchym spodem. To wymarzona tarta na tę porę roku!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation