Kuchnia

Kulinaria

Chrupiące orzechowe ciasteczka owsiane.

100mg masła
6-8 łyżek cukru ( w zależności od upodobań)
1 jajko
3/4 szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej
1/4 szkl. zarodków pszennych
1 szkl. płatków owsianych
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
2 garście rodzynek
2 garście orzechów laskowych.
Orzechy obieramy z łupinek i siekamy, rodzynki zalewamy wrzątkiem i odstawiamy.

Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy jajko, ucieramy jeszcze przez chwilę. Dodajemy mąkę, zarodki pszenne, proszek, sodę i płatki owsiane – dokładnie mieszamy. Na koniec wsypujemy większość orzechów (część zostawiamy do posypania) oraz namoczone rodzynki.

Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia układamy porcje ciasta wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczamy, wciskamy z wierzchu posiekane orzeszki. Masa może być lekko kleista, może wymagać podsypania mąki czy dodania płatków., jednak mimo to ciasteczka ładnie urosły i przyjemnie chrupią.

Pieczemy ok. 15-20min. w 170st. Do zrumienienia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation