Kuchnia

pierogi, makarony, kluseczki, pyzy, kopytka

Makaron z pesto z pora i wędzonym boczkiem
Liczba porcji: 2

Składniki

makaron (dla dwóch osób)
120 g wędzonego boczku
2 duże pory
5 ząbków czosnku
1 mały pęczek natki pietruszki
1 jajko
oliwa
sól
pieprz

Instrukcja wykonania

Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy. Dodać pokrojony, wędzony boczek i smażyć, aż się ładnie podpiecze i wytopi się z niego tłuszczyk. Smażyć około 8 minut czasami mieszając.
Boczek przełożyć z patelni na ręcznik papierowy, aby odsączyć z niego nadmiar tłuszczu.
Stopiony tłuszcz zostawić na patelni.
Pora dokładnie umyć, posiekać i wrzucić na patelnię. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć około 20-25 minut. Całość skropić oliwą z oliwek, jeśli por będzie wydawał się za suchy. Często mieszać. Posolić i oprószyć świeżo mielonym pieprzem.
W międzyczasie ugotować makaron al dente w osolonej wodzie. Wody nie wylewać.
Pora przełożyć do miski. Dodać natkę pietruszki i jajko. Całość zmiksować dokładnie blenderem. Doprawić do smaku w razie konieczności solą i pieprzem.
Pesto z pora przełożyć na patelnie. Dodać połowę boczku i makaron. Na patelnię dodać około ¼ szklanki wody (tej w której gotował się makaron), aby nadać sosikowi odpowiedniej konsystencji, aby oblepił makaron.
Makaron podawać posypany pozostałym boczkiem i natką pietruszki. Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation