Humor

Na poprawę humoru

Jajka faszerowane pieczarkami

Składniki:
- 2 opakowania tuńczyka w sosie własnym,
- 1 mała cebula,
- 1 łyżka majonezu,
- 4 jajka (żółtka, białka),
- 1 pęczek natki pietruszki,
- przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra/słodka w proszku.

Wykonanie:
Jajka gotujemy na twardo (ok. 10 min). Następnie po wystudzeniu, obieramy, kroimy na połówki. Żółtka wyjmujemy przekładamy do miseczki. Cebulę kroimy na drobną kostkę. Tuńczyka odlewamy z wody, wrzucamy do miseczki. Wszystkie składniki rozgniatamy widelcem, dodajemy 1 łyżkę majonezu, przyprawiamy do smaku. Następnie 1 łyżeczkę farszu nakładamy do białek. Na górę posypałam poszatkowaną natkę pietruszki

Składniki:
- ok. 250 g pieczarek,
- 1 łyżka majonezu,
- 4 jajka,
- 1 pęczek szczypiorku,
- przyprawy: sól, pieprz.

Wykonanie:
Jajka gotujemy na twardo (ok. 10 min). Następnie po wystudzeniu, obieramy, kroimy na połówki. Żółtka wyjmujemy przekładamy do miseczki. Pieczarki kroimy w kostkę. Na rozgrzaną patelnię wlewamy odrobinę oleju. Dusimy, aż woda którą wypuszczą pieczarki odparuje, bądź ją odlewamy. Uduszone pieczarki z żółtkami rozgniatamy widelcem, dodajemy 1 łyżkę majonezu, mieszamy, przyprawiamy do smaku. Szczypiorek siekamy na bardzo drobno. Następnie 1 łyżeczkę farszu nakładamy do białek.

Jajka faszerowane zielonymi oliwkami i cienkimi kabanosami Piri - Piri

Składniki:
- ok. 4-5 cienkich kabanosów Piri - Piri (Biedronka),
- 1 łyżka majonezu,
- 4 jajka,
- pół małego słoiczka oliwek.

Wykonanie:
Jajka gotujemy na twardo (ok. 10 min). Następnie po wystudzeniu, obieramy, kroimy na połówki. Żółtka wyjmujemy przekładamy do miseczki. Kabanosa kroimy na cienkie plasterki. Oliwki tniemy na paski a następnie jeszcze na mniejsze kawałki. Żółtka rozgniatamy widelcem z 1 łyżką majonezu. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Przyprawiamy do smaku (chociaż nie jest to koniczne, gdyż oliwki i kabanos jest dość słony i mają intensywny smak).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation