Kuchnia
dania
Żurek
składniki (na garnek 4,5-5 litrów):
butelka zakwasu,
włoszczyzna,
cebula, czosnek (2 duże ząbki), suszone grzyby,
sól, pieprz, majeranek, cytryna, (kostki bulionowe),
4 białe kiełbasy surowe,
1 kiełbasa polska (surowa, czyli lekko podwędzana)
20 dkg boczku wędzonego,
5 jaj
mały kubek kwaśnej śmietany 12% (200 g)
sposób przygotowania
gotujemy wywar na białej kiełbasie z dodatkiem wędzonki.
u mnie najczęściej za wędzonkę robi wędzony boczek i polska kiełbasa, ta właśnie polska.
od boczku odkrawamy 3-4 plastry, resztę zostawiamy do przesmażenia z cebulą.
naturalnie w ruch idzie cała włoszczyzna.
uwaga! nie gotujemy kiełbas. parzymy!
nie można doprowadzić do zagotowania.
parzenie odbywa się w temperaturze od 75-80 stopni, mierzonej na oko :)
w trakcie parzenia zdejmujemy mięsne szumowiny durszlakiem lub łyżką.
wyjmujemy kiełbasy. niech sobie ostygną, dodamy je później.
a do wywaru dodajemy trochę majeranku – niech się przegotuje – oraz sól i pieprz wg uznania. można też sięgnąć po kostki rosołowe. należy pamiętać o czosnku i pokruszonych suszonych grzybach.
równolegle gotujemy jaja – 5 szt.
obsmażamy również pokrojony boczek z cebulą (kwestia sposobu krojenia jest sprawą osobistą, niekoniecznie wszystko musi być posiekane w kosteczkę). przesmażone wrzucamy do zupy.
uwaga 2! zawsze w pogotowiu trzeba mieć przegotowaną gorącą wodę do uzupełnienia.
ugotowane jaja studzimy i obieramy. kroimy nożem lub krajalnicą w kostkę. ja akurat tak robię, ponieważ dodaję jajka do garnka z zupą, wolę jak się smaki przegryzą. oczywiście można podawać bezpośrednio do talerza w ćwiartkach lub połówkach.
białą kiełbasę pozbawiamy flaka i kroimy w plastry. kiełbasę polską też kroimy, tyle że z flakiem (raczej ciężko odchodzi).
wyjmujemy nadmiar włoszczyzny lub całość (zależy jak kto lubi) – nie cedzimy.
wg mnie żurek to nie rosół, naturalne zawiesiny robią mu dobrze.
dodajemy dobrze wymieszany zakwas. mieszamy z wywarem. sprawdzamy kwaskowatość. jeśli jest za słaba (a nie tego spodziewam się po żurku), można wrzucić na 10 minut np. 2 plastry cytryny bez skórki (potem trzeba odłowić).
dodajemy kiełbasy. zabielamy zupę śmietaną.
w tym celu należy wyjąć porcję zupy i wymieszać ze śmietaną w oddzielnym pojemniku, następnie wlać do żurku ciągle mieszając. doprowadzić do zagotowania i wyłączyć palnik.
dodajemy pokrojone jajka i szczyptę majeranku, delikatnie mieszamy. czekamy aż całość trochę przestygnie. smacznego.
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