Kuchnia

Kuchnia

Kajmakowy sernik na zimno

Składniki:
opakowanie podłużnych biszkoptów
250g zmielonego twarogu
250g mascapone
400g kajmaku
200ml śmietanki 36%
50ml alkoholu - u mnie rum
3,5-4 łyżki żelatyny rozpuszczone w ok. 80-100ml wrzątku
Kajmak utrzeć z alkoholem, aż będzie gładki i bez grudek, dodać do niego twaróg, mascarpone a gdy wszystko się połączy rozpuszczoną żelatynę(masę można dobrze napowietrzyć, nie jest pieczona więc nie opadnie).
W 2 partiach za pomocą łopatki wmieszać ubitą na sztywno śmietankę.
Masę wylać do tortownicy o średnicy ok. 21cm, ze spodem wyłożonym biszkoptami.
Schłodzić najlepiej całą noc w lodówce, aby dobrze stężał.

Wierzch udekorować bitą śmietaną i stróżkami z masy kajmakowej.
Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation