Kuchnia

Piknikowa wyprawa

jadłonomia · roślinne przepisy: Roladki z cukini z twarożkiem

Składniki na 20 roladek:
•2 młode, nieduże cukinie
•1 szklanka nerkowców, namoczonych przez noc w zimnej wodzie lub przez godzinę we wrzątku
•6 łyżek soku z cytryny
•6 łyżek mleka roślinnego
•8 suszonych pomidorów w oleju
•2 łyżki płatków drożdżowych, opcjonalnie
•garstka liści bazylii lub innych świeżych ziół
•ząbek czosnku
•sól i pieprz

Przygotowanie:
1.Cukinie obrać ze skórki, następnie przy pomocy obieraczki pokroić je na cienkie, długie paski - paski powinny nie mieć pestek, części cukinii z pestkami zostawiamy.
2.Nerkowce opłukać i odsączyć, przełożyć do naczynia blendera razem z sokiem z cytryny, mlekiem roślinnym, suszonymi pomidorami, płatkami drożdżowymi, czosnkiem i bazylią. Zmiksować na gładki, kremowy twarożek i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
3.Na każdy pasek cukinii nałożyć czubatą łyżeczką twarożku, rozsmarować i zwinąć w ciasną roladkę. Roladki ułożyć na talerzu i odstawić na przynajmniej godzinę do lodówki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation