Kuchnia

KUCHNIA

Doskonalec
Ciasto:

4 szklanki mąki,
2 jajka,
1 szklanka cukru pudru,
125 g masła lub margaryny,
1 płaska łyżka sody,
2 łyżki miodu
Masa:

3 szklanki mleka,
½ szklanki cukru,
250 g masła,
3 jajka,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
2 łyżki mąki pszennej,
42 g cukru waniliowego,
1 szklanka kwaśnej śmietany 12 lub 18%
Ciasto: Mąkę, cukier, sodę wymieszać, dodać wystudzoną margarynę/masło rozpuszczoną z miodem oraz jajka. Zagnieść ciasto, podzielić na 7 placków. Upiec każdy osobno w dużej blaszce lub w tortownicy (polecam tortownicę o średnicy ok. 24-26 cm), piec na złoty kolor w temperaturze 180 stopni.
Masa: mleko, cukier, cukier waniliowy i masło zagotować. Jajka, mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną, 2 cukry waniliowe, śmietanę roztrzepać trzepaczką. Dodać zagotowaną masę, powoli rozcierać i zagotować. Gorącą masą przekładać placki, zostawić do ostygnięcia*

*Ciasto powinno trochę postać, żeby placki zmiękły, można całe ciasto owinąć folią aluminiową. Można jeden placek pokruszyć na wierzch, na ostatnią warstwę masy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation