Kuchnia

Owoce i słodkości

100g mąki pszennej pełnoziarnistej, 100g płatków owsianych, 50g cukru,
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli, 100g masła lub margaryny, 1- 2 łyżki mleka
ewentualnie czekolada mleczna lub gorzka. Płatki owsiane zmielić robotem z ostrymi ostrzami (np. blender, thermomix). Najlepiej nie mielić na proszek. Dobrze jest jak będą wyczuwalne kawałki. Mąkę, płatki, cukier, proszek do pieczenia i sól wymieszać w misce. Dodać masło pokrojone na kawałki i zagnieść ciasto. Dodać 1 lub 2 łyżki mleka tak, aby ciasto było jednolite i trochę wilgotne. Ciasto owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 15min. Ciasto rozwałkować między dwoma kawałkami folii spożywczej na grubość ok. 4- 5mm. Wykrawać kółka o średnicy ok. 6- 7cm np. szklanką lub foremką do ciasteczek.
Ciasteczka układać, w odstępach, na dwóch blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 15min., do zarumienienia, w temperaturze 180°C. Po upieczeniu pozostawić na ok. 5 min.,posmarowac czek.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation