Kuchnia

Na słodko

Sernik gotowany | Smakołyki Bereniki

Sernik gotowany
Składniki:
spód
120g biszkoptów
80g masła
masa serowa
650g twarogu gęstego z wiaderka lub trzykrotnie zmielonego
100g masła
2 żółtka
6 łyżek cukru pudru
skórka pomarańczowa z małej pomarańczy
1 łyżka cukru wanilinowego
0,25 szklanki mleka
4 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej (przy twarogu mielonym zmniejszyć ilość mąki do 2-3 łyżek)
polewa
50g czekolady mlecznej
50g czekolady deserowej
5 łyżek śmietanki 30%

sernik gotowany bez budyniu

Wykonanie:
- tortownicę o średnicy 18cm wyłożyć papierem do pieczenia
- biszkopty rozdrobnić na piasek
- masło rozpuścić, zmieszać z rozdrobnionymi biszkoptami, wyłożyć na dno tortownicy, uciskając dłonią lub łyżeczką, by powstał zwarty spód, schłodzić w lodówce
- składniki na masę powinny mieć temperaturę pokojową
- masło utrzeć z cukrami i żółtkami na gładką masę
- dodać twaróg, zmiksować do połączenia się składników
- dodać skórkę otartą z pomarańczy, wymieszać
- masę przełożyć do garnka, podgrzewać na małym ogniu do zagotowania, cały czas mieszając

sernik z masą gotowaną

- mąkę ziemniaczaną rozpuścić w mleku, dokładnie wymieszać, mieszankę dodać do gotującej się masy serowej, energicznie mieszając masę, by nie powstały grudki (jeśli powstaną, można krótko zmiksować)
- masa zacznie stopniowo gęstnieć (jak gotowany budyń), cały czas mieszając gotować 2-3 minuty
- gorącą gotową masę od razu wylać na spód z biszkoptów, wyrównać i pozostawić do ostygnięcia
- wystudzony sernik schłodzić w lodówce co najmniej przez noc, wyjąć z lodówki i zostawić do lekkiego ocieplenia
- czekolady i śmietankę rozpuścić w kąpieli wodnej, gorącą polewę wylać na sernik, wyrównać i pozostawić do ostygnięcia
- ponownie schłodzić przez 1-2 godziny w lodówce
Sernik gotowany, bez względu na to, z jakiego twarogu go przygotujemy, ma inną konsystencję niż sernik pieczony. Przygotowując go unikamy ryzyka, że sernik opadnie, popęka, itp. Jest to sernik, który po zastosowaniu się do wskazówek w przepisie, musi wyjść.
Wierzch sernika możemy pozostawić bez niczego, zamiast czekolady można też zastosować inną polewę lub dekorację. Według mnie lekko gorzka polewa czekoladowa doskonale uzupełnia smak sernika - równoważy słodycz masy serowej i spodu biszkoptowego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation