Kuchnia

Przepisy

Szarlotka Babci

Składniki na średniej wielkości formę:
3 jajka
1 szklanka cukru
2 szklanki mąki
1 szklanka kwaśnej śmietany (u mnie 18%)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
jabłka - wg uznania

Dodatkowo:
cukier do obtoczenia jabłek
masło do posmarowania formy
bułka tarta do posypania formy
kilka łyżek gęstej śmietany do posmarowania ciasta
cukier puder do oprószenia ciasta

Przygotowanie:
Jajka ubijam z cukrami na bardzo puszystą masę, dodaję śmietanę, po czym dalej miksując stopniowo wsypują mąkę z proszkiem do pieczenia. Formę smaruję masłem i oprószam bułką tartą. Wlewam 1/3 ciasta na dno formy, po czym wykładam kawałki jabłek otoczone w cukrze. Wlewam resztę ciasta, piekę je przez 60 minut w temperaturze 180 stopni C, po czym sprawdzam patyczkiem i ewentualnie piekę jeszcze kilka minut. Po ostygnięciu posypuję cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation