Kuchnia

chleby, bułki i bagitki

Nocny chleb na kefirze

Składniki

400 g mąki pszennej chlebowej
300 g mąki pszennej razowej
350 g kefiru
2,5 łyżeczki soli
1 płaska łyżeczka suszonych drożdży
250 ml ciepłej wody

Instrukcja

Pomieszaj ze sobą wszystkie składniki aż stworzą jednolitą masę.
Wyłóż 30 centymetrową prostokątną foremkę papierem do pieczenia.
Przełóż ciasto do foremki, uklep i przykryj materiałową szmatką. Odstaw w ciepłe miejsce na noc (ok. 8 godzin) do wyrośnięcia.
Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
Umieść foremkę w piekarniku i piecz ok. 25-30 minut aż chleb zbrązowieje.
Wyjmij z foremki i wystudź na wyjętej z piekarnika kratce.
Kromkę posmaruj Smakowitą z masłem
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation