Kuchnia

Przepisy ciasta

Ciasto orzechowe z syropem cytrynowym
Hazelnut cake with lemon syrup


200 g orzechów laskowych, lekko podpieczonych w piekarniku
125 g miękkiego masła
skórka starta z 1 cytryny
150 g drobnego cukru
1 jajko
2 łyżki rumu
100 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Okrągłą tortownicę o średnicy 18-20 cm wysmarować masłem i wysypać bułką tartą.
Piekarnik nagrzać do 160 st C.
Orzechy zmielić na mąkę.
Masło zmiksować ze skórką cytrynową i cukrem. Dodać jajko i rum. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, połączyć z mielonymi orzechami, wsypać do ciasta i dokładnie wymieszać.
Wlać do formy, wstawić do piekarnika i piec godzinę.

Syrop:
Sok z 1 cytryny (ok. 40 ml)
40 g cukru

Wlać sok do garnuszka, wsypać cukier. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i kiedy cukier się rozpuści, zdjąć garnuszek z ognia i syropem polać jeszcze ciepłe ciasto.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation